SOHI besøker Zambia (oktober / nov): 2019 har vært et begivenhetsrikt år. Wenche, Lena, Lasse og Micke besøkte Zambia i november og det var mye forberedelser for turen. Vi hadde mottatt 17 datamaskiner fra en statlig institusjon i Oslo. Roger, Wenche, Lena og Mona gjorde mange ukers innsats for å rense og installere Office-pakker, lisenser og andre programmer. Office-pakken ble donert fra Microsoft via Techsoup. Vi planla besøk på skolen, landsbyene og en fest med skolebarna våre, utarbeidelse av arbeidsdokumenter samt møter med pastor Dodo og Shekina, Mugove, L Kazadi og Home of Hope Zambias årsmøte. Wenche og Lena hadde en langhelg i august i Tanum, Sverige, der vi forberedte mye i samarbeid med Home of Hope Zambia på telefon. Vi kjøpte gaver og kofferter til datamaskinene.
Home of Hope Zambia (HOHZ): Det ser ut til at arbeidet går sakte men sikkert. Vi deltok på det andre årsmøtet 4. november 2019 (det siste årsmøtet var i september 2017) hvor de stemte inn et nytt styre. Vi forstår viktigheten av å ha en formell struktur og utvikle kompetanse på det administrative området, og har fått nye medlemmer som ser ut til å være villige til å ta ansvar. De ser viktigheten av å følge regler og protokoller og har mottatt krav fra myndighetene i Zambia om å rapportere årlige protokoller og betale årlige avgifter ellers mister de NGO (Non-Governmental Organization). Dette er nå oppdatert. De planlegger å ha årsmøte en gang i året.
De har laget et kontor i kirken og laget plakater med kort fra vårt arbeidet vårt disse 9 årene, samt HOHZ-visjoner og misjon, – alt dette støttes økonomisk av SOHI.
Vi er i ferd med å lage et arbeidsdokument om mål, delmål, forventninger, hva vi skal gjøre og av hvem og når det skal gjøres. Det er viktig å ha hovedvisjonen tydelig i minne.
Besøk på Kacheta Primary and Secondary School: Besøk på skolen ble en veldig positiv opplevelse. Vi var der med Shekina og Eddy Bushitse, og fikk en varm afrikansk velkomst med sang, dans og taler av lærere og studenter. Vi serverte svensk fika, delte ut penner, treningsbøker og jeans og gav 2 datamaskiner til lærer Ruth, som er drivkraften bak skoleprosjektet. Vi trykte også t-skjorter for barna med Home and Hope Zambia-logoen på. Shekina tok et kurs i permakultur høsten 2018 og forpliktet seg til å undervise på to skoler i tre år. Kacheta er en av disse skolene der hun underviser den såkalte permakulturklubben der studenter får både teori og praksis og har en permakultur-kultivering rundt skolen. I intervjuer med noen av barna uttrykte de tydelig stolthet over å lære permakulturdyrking, delvis for å få mat for dagen, men også for å få et sunt og organisk kosthold og en sterk kropp, som de sa. Noen var også interessert i å fortsette å utdanne seg til bønder og traineer i permakultur.
Oppfølging i Kambumbwe-landsbyen (Mungule-området): Mye har skjedd i Kambumbwe-landsbyen siden forrige besøk i 2017. Den humpete sandveien har i dag blitt en rett fin asfaltvei. Nye hus, bygninger og fabrikker har dukket opp langs veien. Infrastrukturen er utviklet.
Vannbrønnen som vi installerte for 2 år siden har vært et veldig positivt bidrag til utviklingen i landsbyen. Landsbyboerne kan vaske seg, vaske opp og vaske klær. De har muligheten til å dyrke grønnsaker, spise sunn mat for å holde seg sunne og også bygge hus av hjemmelagde byggematerialer laget av vann og sand. Vi fikk inntrykk av at de føler seg bedre, både barna og de voksne. De vi møtte så lykkeligere og sunnere ut. Fremfor alt var barna mer energiske og hadde klarere og mer årvåkne øyne. Det er fortsatt store problemer med hiv, andre sykdommer og fattigdom osv., Men det er gjort skritt i riktig retning. Home and Hope Zambia planlegger å holde kurs i permakultur senere. 77 skolebarn har fått skoleuniformer og sko gjennom innsamling av Sheila Alverbäck.
Vi samlet landsbyboerne under samme tre som tidligere i november 2019. Pastor Eddy Bushitse forkynte, vi sang og Lena og Wenche hilste med velvalgte ord. Det ble en fin tid med distribusjon av klær, svensk fika og saft, blandet med vann fra egen brønn.
L2 tomten: Intens varme og mangelen på vann har tørket ut busker og trær. I oktober beitet noen geiter det tørre gresset på tomta. Eieren, en bonde i nabolaget, hadde lånt tomten mens han ventet til gjerde på egen tomt var satt opp. Porten og låsen er nåok, men huset har dessverre forfalt, med et knust vindu og en ødelagt innerdør. En ung mann bodde der til desember, men han tok ikke ansvar for verken huset eller jorden. Nå har vi funnet en familie som bor der og forhåpentligvis tar ansvar for dette. Pastor Eddy Bushitse gir dem 1000 kwacha/ måned til de får den første høsten av grønnsaker og frukt. Det positive er at vannpumpen fungerte og at huset er så grundig og smart bygget at det holder varmen ute.
L14 tomten: Det er ikke tatt noen avgjørelse om hva vi skal gjøre på tomta. Vi har ikke mottatt noen tilbakemeldinger på leieavtalen som ble sendt til potensielle interessenter i år. Vi mangler ressurser både når det gjelder penger og kompetente mennesker som kan drive virksomheten. Vi har foreslått Limbani Manda som ansvarlig for operasjoner der eks. bygging av kunnskapssenter og demo-arbeidsplass i permakultur for ungdom. (Muligens i samarbeid med Lush og Scope). Dette er noe myndighetene i Lusaka-provinsen kan støtte økonomisk.
Skolebarna: De fleste barna vi har støttet siden 2008 er nå ungdom eller unge voksne. De fleste har gjort det veldig bra og 11 av 15 unge vil studere på universitet. En gutt, Jackson har kommet inn på medisinstudiet, Madalitso på ledelse og administrasjon og Shekainah planlegger å gjøre det samme, to vil bli fysioterapeuter, to lærere og to piloter og mer. Hjemme hos vertsfamilien arrangerte vi et middagsselskap. Hvert barn/ ungdom delte frimodig en god gjerning for et medmenneske. De fikk medaljer som oppmuntring og sjokolade fra Sverige til dessert. De som hadde startet universitet/ høyskole, fikk en datamaskin. Vi gav økonomisk støtte til barna på barne- og ungdomsskolen. Videre ga vi 3 stipendier til noen som ville begynne på universitetet. De fleste skolebarna har faste givere i Sverige og Norge, men vi trenger flere. Tre av de unge voksne har fått jobb, og en av dem har startet en stor kyllingfarm med tusenvis av kyllinger. Han, Fidellia Chiila, ringte Wenche i romjula 2019 og viste videoer og fortalte lykkelig om hva han og vennen hans hadde oppnådd. Fidellia var så takknemlig og hilste til alle som hadde støttet ham gjennom årene. Han sa at han aldri hadde vært der han er i dag hvis det ikke hadde vært for oss. (se bilde av skolebarna med noen mammaer helt øverst på siden)
Møter med/ i Zambia: Vi hadde et givende møte med Mugove Walter Nyika, vår permakulturlærer og leder for SCOPE International. Vi evaluerte permakulturprosjektet og fikk gode råd om videre arbeid med tomtene våre og hvordan vi kunne søke om midler. Annie Chikanji er nasjonal koordinator for SCOPE Zambia. Vi har hatt telefonmøter med henne fra Sverige. Lawrence Kazadi er en av lederne i samfunnsdepartementet i Lusaka-provinsen. Det var et hyggelig og lærerikt møte og vi fikk en oversikt over hvordan systemet fungerer og gode råd om hvordan vi kan søke om stipend til både grunnskolen og videregående skole for våre barn og unge.
Både Mr. Nyika og Kazadi nevnte at dokumentasjon og rapportering er veldig viktig for å kunne samarbeide og motta økonomisk støtte til eksisterende arbeid. HOHZ må vise at de eksisterer.
Besøk i kirken: På søndag dro vi til pastor Eddy Bushitses kirke, en menighet på rundt 150 medlemmer. Det var gudstjeneste med sang, dans og preken. SOHI bidro med en gave, en håndlaget vakker kors som rakk til taket og 3 potter som gjorde seg godt under korset.
2-ukers kurs i permakultur og formidling av kunnskap:
SCOPE Zambia arrangerte et 9-dagers permakulturkurs i desember i Monze, Zambia og Limbani Emmanuel Manda og Kennedy Hachimaya deltok og forpliktet seg til å undervise barn på grunnskolen og videregående skole i 3 år.
De skal også planlegge (i samarbeid med barna) skolegården med trær og planter, slik at barna får mat når de kommer til skolen. Vi betalte kurset for dem.
Godtgjørelse til nestleder i Zambia: Vi har hatt 2-4 givere i Sverige og Norge som støtter med SEK 100-200 i måneden.
Vi har inngått en avtale med Chawanangwa Manda Bushitse. (Shekina). Hun får kompensasjon på 1200 kwacha / måned slik at hun kan jobbe med permakulturkurs og langsiktig oppfølging i skolene. Hun besøker også landsbyen Kambumbwe og gir sosial, åndelig og økonomisk støtte til landsbyboerne, inkludert skolebarna.
Kurs i økologisk jordbruk på L2 i landsbyen Sipalo: Vi har sett positive resultater av LFA-workshopen vi hadde i Kacheta samt forsøket på permakulturskurs på L2 i 2017. Landsbyboerne i området har fått kunnskap og interesse for permakultur. Dette har ført til at folk er motivert og vil støtte permakulturprosjektet på Kacheta Primary and Secondary School, som er i nærmiljøet.