Permakultur-prosjekt i Kacheta (sv)

Permakultur klassen

Vi samarbetar med SCOPE (school and college of permaculture) Zambia om ett permakultur skolprojekt i två skolor, en i Lusaka Chakunkula Primary School) och Kacheta Primary and Secondary School. Grundaren av SCOPE ZAMBIA, Mugove Walter Nyika, är också välkänd international kursledare. De samarbetar med både Permaculture Worldwide Network och Global Ecovillage NetworkAnnie Chikanji administrerar SCOPE’s arbete i Zambia.

Shekina gick en kurs i permakultur I SCOPE`s regi 2018 och förpliktigade sig på att undervisa i två skolor under tre år. En av skolorna är Kacheta primary and secondery school utanför Lusaka och det har varit en väldig positiv utveckling på skolan under detta år. Eleverna, lärarna, föräldrarna och skolledningen har tillsamman planerat odlingarna. Shekina undervisar i  sk permakultur cluben både i teori och praktik samt gör uppföljande besök på skolan.  Eleverna börjat bygga upp en permakultur-odling runt skolan med träd, växter, grönsaker och fruktträd. Detta betyder mycket för barnen och familjerna. Barnen har oftast 2 timmar promenad till och från skola och alltför ofta äter de inte under dagen. Med färsk frukt och grönsaker på skolgården kan de äta när dom vill och få i sig energi och näring. 

Seed of Hope International var på besök i november 2019 i Kacheta skolan. Det var så uppmuntrande att träffa elever och lärare och se vad de åstadkommit. Vi fick afrikansk välkomnande med sång, dans och tal av lärare och elever. Vi fikade tillsammans, delade ut pennor, skrivböcker och jeans samt att vi gav 2 datorer till huvudläraren. Vi hade också tryckt upp t-shirtar till barnen med Home och Hope Zambia-loggan på. Vi fick en guidad rundvandring bland odlingar och även om det var torkperiod så växte grönsaksodlingar, bananträd, avacado och mangoträd runt skolan.

I intervju med några av barnen var dom så stolta över att få lära sig permakulturodling, dels att odla för att få mat för dagen men också för att få hälsosam och ekologisk kost och en stark kropp, som dem uttryckte det. Några var också intresserade i att fortsätta utbilda sig att bli jordbrukare och trainees i permakultur.
What’s Up i 2020

Tack Shekina i Home of Hope Zambia oc, Annie Chikanji och Mugove Walter Nyika i SCOPE Zambia!

Permaculture club 13 oktober 2020. Frön som de kan så hemma