Brunn i Kambumbwe-landsbyn

RAPPORT FRÅN 2019

Vatten till byggmaterial för att bygga nya hus.

År 2018, besökte vi Kambumbwe village och det har hänt mycket sedan dess. Den gropiga sandiga vägen har idag blivit en rak fin asfaltväg. Nya hus, byggnader och fabriker har växt upp längs vägen. Infrastrukturen har utvecklats. Vattenbrunnen som installerades för 2 år sedan har varit mycket positiv för utvecklingen i byn. Byborna har andra möjligheter att odla grönsaker och äta sund mat och hålla sig friska och även bygga hus av självgjort byggmaterial av vatten och sand. Vi fick intrycket att de mår bättre, både barnen och dom äldre av de vi mötte, såg gladare och mer hälsosamma ut. Framför allt barnen var mer energiska och hade klarare och piggare ögon. Det är fortfarande stora problem med HIV, andra sjukdomar och fattigdom m.m. men det är ett steg i rätt riktning. Home och Hope Zambia planerar att ha en kurs i permakultur längre fram.

Samling under trädet

 
Vi samlades under samma träd som tidigare. Ps Dodo predikade, vi sjöng och Lena och Wenche hälsade med några ord. Fika med saft blandad med eget vatten och utdelning av kläder blev en trevlig stund.

RAPPORT FRÅN 2017

Förväntansfulla bybor
Vatten för första gång i historien


Tänk dig att de fick vatten för första gången i historien! Nu har de möjlighet att utveckla jordbruket, få rent vatten för att tvätta, dricka och laga mat. Varje dag förändras radikalt. Du kan tänka dig själv!

Sheila klipper av bandet runt brunnen och flera håller tal
Så detta firade vi: söndag 3 sep 2017 var stor fest med bullar och läsk, tal, klippa bandet och invigningen av brunnen. Vår organisation var representerad av Sheila och Wenche, och båda höll tal. Sheila berättade lite om vad som hände med henne när hon såg bristen på vatten i byn och hur projektet växte fram från 2016. Annars talade byledaren och Eddy Bushitse, som förmedlade kontakten och stöttade byn troget i lång tid.

Mødre og noen av barna fra støtte-programmet i Lusaka var veldig glade for å være med!
Vi hyrde en buss och några av våra ”barn”, som vi har stödit ekonomiskt med skolavgifter sedan 2009, var också med. Vi uppmuntrar dem att hjälpa andra när dem själv har fått stöd. Därefter delade de ut mat, drycker och kläder till byn, samt tillhandahöll fotografering och videoinspelning av hela arrangemanget!

I samtalet på väg hem, uttryckte alla intrycket att detta hade gett intryck och att de var väldigt glada att de kunde hjälpa.

INGEN VAR OBERÖRD AV RESULTATET!

TUSEN TACK till alla som har stöttat RENT VATTEN-projektet.

BAKGRUNDSHISTORIA

Pär vid frukostbordet på sin 50-årsdag

Pär skrev denna inbjudan på Facebook hösten 2016: «Vi reser till Zambia om 3 veckor för att borra en brunn. Vi är ekonomiskt ansvariga för resor och boende, men vi önskar samla in pengar till brunnen. Jag, Pär Alverbäck, vill inte ha några presenter på min 50-årsdag, men jag skulle vilja ha pengar till brunnen. Du kan vara en del av att hjälpa till att göra livet rikare för denna stam.”

Sheila, hans fru hade besökt den fattiga landsbyn Kambumbwe och upptäckte att de faktiskt inte hade offentligt vatten. Ibland kunde byborna hämta vatten i privata brunnar 5 km bort.

Vi i Seed of Hope International lovade att samla in pengar till byn när vi kom hem. Sheila och Pär tog sig an denna insamling.

Bilden till vänster är från frukost på hans födelsedag 31 maj 2017! Pär är glad! Han fick 41.000 kr som en födelsedagspresent som gavs i sin helhet för brunnsborrning i Kambumbwe by, Mungole distrikt, Zambia!

Borringen pågår!
Tyvärr kunde Pär inte vara med på resan till Zambia, men 21:a augusti 2017 startade borrningen! Och tänk dig, vi hittade lite vatten på 10 meter, och på 30 meter började det svämma över! 10 liter per sekund! Så vi borrade ner till 50 meter för att säkerställa tillgång. Man kunde se glädjens uttryck i stammedlemmarnas ansikten. De fick vatten för första gången!
Nu har de möjlighet att utveckla jordbruket, få rent vatten för tvätt, dricka, laga mat och göra material till husbygge. Detta är bra förutsättningar för ett hälsosamt liv.

Sheila og Pär i Hofors centrumVi i Seed of Hope International är mycket tacksamma att Pär och Sheila tog initiativet att samla in pengar och resultaten är så bra!

Bild till vänster: Sheila och Pär i Hofors, Sverige, där de bor. Ett vackert par, eller hur?