BESÖK I ZAMBIA 2019

Ännu en resa till Zambia med nya utmaningar, glädjeämnen och möten med människor. Resesällskapet bestod av Lasse, Lena, Micke (Lasses bonusson) och Wenche. Vi kom igenom specialbagage inlämning med sammanlagt 19 datorer och batterierna i handbagaget. I Lusaka slog 38 grader värme emot oss när vi steg av flygplanet och vi gick in i ”slow-mode”-gång.

Lasse beskrev det så här: ”Att åka till Zambia är en utmaning. Man är verkligen i djupa Afrika. Det är ingen charterresa direkt. I Lusaka, huvudstaden, stängs el kontinuerligt av i område efter område. Den här veckan 12-15 timmar per dygn. När vi var här 2016 var det bara fyra-fem timmar. Hotellet där vi bor har en generator som sätts på när elen går men bara till kvällen. Det stod att vi skulle få air-con men det betydde en fläkt i taket. När elen går, upphör den att snurra. Några timmar senare när generatorn startar, snurrar den igång men mycket långsammare. Det blir otroligt varmt i rummet förstås. Kylskåpet som blir kallt under natten är rumstempererat under dagen när elen är avstängd och sätts inte på trots att generatorn sätts på. Vattnet tar slut när elen stängs av. När generatorn sätts på kommer en liten rännil ur kranen. Som nu, inget vatten alls. Måste till receptionen och säga till. Gick till receptionen, vi måste vänta femton minuter, vilket lika gärna kan vara den dubbla tiden. Som tur var går elen på till kvällen och under natten. Wi-fi dör när strömmen är borta. När generatorn är på går den igång men står bara och snurrar. När man beställer hotellmaten, som jag blev matförgiftad av, tar det minst 45 minuter innan den kommer. Oavsett om man bara beställer ett stekt ägg. Men jag ska inte klaga. Människorna är otroligt trevliga, öppna och stolta. Man förstår vilka umbäranden och tuffa villkor de lever under som för oss är självklara. De kämpar verkligen för det dagliga livet”.

Shekina og Pastor Eddy

Landet är otroligt korrumperat på olika nivåer och kineserna köper upp gruvor, bygger hus, företag och de ska bygga en ny flygplats med lånade pengar från Kina. Arbetskraften, enligt uppgift, är kinesiska brottslingar som lärt sig byggnadskonstruktion i fängelse och avtjänar sitt straff de sista åren som byggararbetare i Zambia. Tydligen fungerar det väldigt bra.

Juanita, Jedida och Priest, Shekina og Ps D’s barn

Möte med vår samarbets- och värdfamilj  Eddy och Shekina Bushitse,  med deras tre underbara barn Jedidah, Priest  och Juanita, var trevligt. Deras hem står alltid öppet med mycket värme och generösitet. Under dessa veckor var Eddy och Shekina med oss på våra olika aktiviteter och besök. Varmt tack för denna härliga familj!

Besök i Kacheta Primary- and Secondary School

Besöket i skolan var en väldigt positiv upplevelse. Vi var där med Shekina och Ps D och det var ett varmt afrikansk välkomnande med sång, dans och tal av lärare och elever. Vi bjöd på fika, delade ut pennor, skrivböcker och jeans samt att vi gav 2 datorer till huvudläraren. Vi hade också tryckt upp t-shirts till ”Permaculture Club” med Home och Hope Zambia-loggan på. Populärt!

Shekina gick en kurs i permakultur för ett år sen och förpliktigade sig på att undervisa i två skolor under tre år. Kacheta är en av dessa skolor där barnen undervisas i den s.k permacultur cluben där eleverna både i teori och praktik börjat bygga upp en permakultur-odling runt skolan.

Et spel med text om miljö och dans och sång om att leva i enhet.

I intervju med några av barnen var dom så stolta över att få lära sig permakulturodling, dels att odla för att få mat för dagen men också för att få hälsosam och ekologisk kost och en stark kropp, som dem uttryckte det. Några var också intresserade i att fortsätta utbilda sig att bli jordbrukare och trainees i permakultur.

Här är sången dem sjöng och dansade:

Share your love with those in need
live in unity we are one in the hand of God
Love and care
Share your Love with everyone
what you have in those in need

Live in unity, we are one, in the hand of God Love and care.
People of Africa, black and white,
tall and short, we are one.
Same heart, one heart,
let’s get together in unity.

Share you love with everyone,
what you have with those in need,
live in unity, we are one, in the hand of God, Love and care
share your love with everyone,
what you have with those in need live in unity, we are one, in the hand of God, Love and care

Everyone is on his own, segregation everywhere, what a shame, disunity, among tribes, change your mind we are one

Share you love with everyone,
what you have with those in need, live in unity, we are one, in the hand of God,
Live 1g Love 2g and care.

Let’s go for unity, Love one another
Together in peace
Let’s go for unity, Love one another
Together in peace

Share you love with everyone, what you have with those in need, live in unity we are one, in the hand of God Love and care

Live in unity, we are one, in the hand of God, Love and care

Tillbaka till Kambumbwe village

Vi kan se skilnad på barnen från nu och förra gång vi var där. Dom är mycket fräschare.
Här är samma tjei i 2016
Som vanligt samlades vi under trädet!
Vattenpumpen! Vatten ger verkligen LIV!

Två år tillbaka besökte vi Kambumbwe village och det har hänt mycket sedan dess. Den gropiga sandiga vägen har idag blivit en rak fin asfaltväg. Nya hus, byggnader och fabriker har växt upp längs vägen. Infrastrukturen har utvecklats. Vattenbrunnen som installerades för 2 år sedan har varit mycket positiv för utvecklingen i byn. Byborna kan tvätta sig, diska och tvätta kläder. Dom har möjligheter att odla grönsaker, äta sund mat och hålla sig friska och även bygga hus av självgjort byggmaterial av vatten och sand. Vi fick intryck av att de mår bättre, både barnen och dom vuxna. De vi mötte, såg gladare och mer hälsosamma ut. Framför allt var barnen mer energiska och hade klarare och piggare ögon. Det är fortfarande stora problem med HIV, andra sjukdomar och fattigdom m.m. men det är ett steg i rätt riktning.
Home och Hope Zambia planerar att ha en kurs i permakultur längre fram.
Vi samlades under samma träd som tidigare. Ps Dodo predikade, vi sjöng och Lena och Wenche hälsade med några ord. Det blev en trevlig stund med fika och saft, blandad med vatten från egen brunn och utdelning av kläder.

Tomten L2

Värmen och brist på vatten hade torkat ut buskar och träd. Några getter betade det torra gräset på tomten. Ägaren, en jordbrukare i grannskapet, hade lånat tomten i väntan på att stängslet ska sättas upp på hans mark där getterna ska placeras senare.  Grinden och låset var ok men huset hade tyvärr förfallit något, med en krossad fönsterruta och en trasig innerdörr. Det bodde en ung kille där men han tog inte ansvar för huset eller marken. Nu har vi hittat en familj som bor där och förhoppningsvis ta ansvar för detta. Det positiva är att vattenpumpen fungerade, att huset är så grundligt och smart byggt så att det håller värmen ute. Svalt och skönt!

Safari

Lasse och Micke åkte på Safari i Kafue National Park med Limbani som förare.  Med jeep rakt ut i naturen där inga vägar fanns, genom vattnet i floden blev det minst sagt en guppig färd. Bak på jeepen hade de en liten burk där de eldade elefantbajs. Röken drev bort tse-tse flugor, som bets ordentligt, kunskap som överförts i generationer. De såg många flodhästar, elefanter, vattenbockar, impala, krokodiler, babianer, gamar m.m.Festen med våra barn/ungdomar

Bak från vänster: Jackson, Chipego, Ruth, Kaluba, Tokozani, Goodson, Prudence,
Alice, Elisabeth, Melan och Mary
Foran från vänster: Madaliso, Samson, Blessing, Grace Tembo, Purity, Joyful, Naomi, Limpo,
Felitus, Chipego’s bror, Jedidah, Juanita och Söster åt Samson. (Limpo är vänn av Jedidah)
Inte på fotot: Mwelwa and Millicent Mungli, Grace och Brenda Machila, Priest.

Barnen som vi har stöttat under 10 år, har växt till ungdomar. De flesta har det gått väldigt bra för och 11 av 15 ungdomar ska gå vidare till högskolan. En kille, Jackson har kommit in på läkarlinjen, Madalitso utbildar sig inom administration/management och Shekainah planerar att göra detsamma. Två unga tjejer vill bli fysioterapeuter, två lärare och två piloter med mera.
Hemma hos vår värdfamilj hade vi ordnat en fest med god mat. Varje ungdom delande frimodigt något de hade gjort för att glädja en medmänniska. De fick medaljer som uppmuntran och choklad till efterrätt. För de ungdomar som har påbörjat college/högre studier gav vi en dator.  Vi överlämnade ekonomiskt bidrag till de ungdomar som gick i grundskolan.  Vidare gav vi stipendier till några som skulle börja på högskolan. Det var verkligen en trevlig fest och så fint att ta del av detta.
Tusen tack alla givare. Ni gör skillnad!

Barn vi stödjer ekonomisk som deltog: Madaliso, Tokozani, Purity, Samson, Naomi, Joyful, Mwelwa, Kaluba, Ruth, Chipego, Jackson,  Grace Machila, Grace Tembo och Goodson . (Joseph Hapeya besökte oss innan vi åkte hem för att tacka för datorn.)

Mödrar som deltog: Alice J. Mwale, Elisabeth M Mwale, Melan Mwansa, Millicent Mungili, Felitus Chilinda, Brenda Machila, Mary Musonda och Prudence Masaka.

Andre barn som deltog: Elisabeth’s datter (Samsons syster) och Prudence’ son (Chipego’s bror) samt vänninna av Jedidah och alla Pastor Eddy’s barn.

Kyrkan

Söndagen gick vi i Pastor Eddy’s kyrka, Han har en församling på cirka 150 medlemmar. Det var en gudstjänst med mycket sång och dans. Pastor Eddy höll en djup och levande predikande om korsets betydelse. SOHI bidrog med en gåva, ett handgjort vackert kors och krukor som gjorde sig fint i kyrkan.

Möten

 Vi hade ett givande möte med Mugove, vår lärare i permakultur . Vi utvärderade permakultur-projektet och fick goda råd om vidare arbete på våra tomter och hur vi ska söka fonder.

Mugove Walter Nyika, Shekina og Pastor Eddy

Lawrence Kazadi är en av ledarna i Ministry of Community i Lusaka Province. Ett trevligt och lärorikt möte och vi fick en översikt hur systemet fungerar och goda råd om hur vi kan ansöka om stipendier både för grund-skola och högskola för våra barn och ungdomar.  

Nchimunya Sibajene, Memory Matasi, Wenche S. Manneråk, Limbani Manda och Susan Kazalwe

Vi deltog på Home of Hope Zambia’s årsmöte. De har fått nya medlemmar som tar ansvar. De börjar se betydelsen av att följa regler och protokoll för att kunna behålla sin NGO (non-governmental organization), HOHZ.

Wenche och Lena hade en trevlig middag med Priscilla, vår fina vänninna från 2009.

Stort TACK till alla

Tusen tack till alla givare som för ekonomiskt stöd till våra barns skolgång och stipendium. Ni givare ger också ersättning till Shekina för att hon ska kunna arbeta med permakulturkurs och långsiktig uppföljning i skolorna. Hon besöker också Kambumbwe byn och ger socialt, andligt och ekonomiskt stöd till byborna inkluderat skolbarnen. Ert bidrag gör skillnad.

Varmt tack till Roger som hjälpte oss med ett jättejobb med datorerna och Mona för kringarbete.

Till sist, hjärligt tack till vänner i Zambia och resegruppen för allt ni bidrog med och att vi gjorde denna resan tillsammans.


Stockholm, 28 januari 2020

Lena, Lasse, Micke  och Wenche

Lämna ett svar