Besøk i Zambia 2019

Nok en tur til Zambia er tilbakelagt med utfordringer, gleder og møter med mennesker. Turgruppen besto av Lasse, Lena, Micke (Lasses bonussønn) og Wenche. Vi kom gjennom alle sjekkpunkter med litium-batteriene i håndbagasjen og totalt 19 datamaskiner på spesialbagasje. Da vi steg ut av flyet i Lusaka traff varmen med sine 38 grader så vi gikk, jobbet og tenkte i «sakte modus».

Lasse skrev det omtrent slik: «Å dra til Zambia er en utfordring. Du er virkelig i det dype Afrika. Det er ingen chartertur akkurat. I Lusaka, hovedstaden, ble strøm kontinuerlig slått av i område etter område 12-20 timer per døgn. I 2016 var den avslått bare 4-5 timer daglig. Hotellet vi bodde på har aggregat som ble slått på når strømmen ble brutt, men ikke på natten. De lovte oss aircondition, men det betydde bare takvifte. Den slutter å snurre når strømmen slås av. Noen timer senere, når aggregatet starter, spinner den, men tregere. Selvfølgelig blir det da utrolig varmt i rommet. Kjøleskapet blir kaldt om natta, men har romtemperatur på dagtid når strømmen slås av og ikke slått på til tross for at aggregatet går. Vi ble uten vann når strømmen gikk, men med aggregat, dryppet det så vidt fra kranen. Vi var ofte uten vann og informerte resepsjonen hver gang. Der ventet vi i femten minutter, eller det dobbelte før vi fikk hjelp. Heldigvis gikk strømmen på kvelden og natten. Wifi dør når strømmen ble borte eller aggregatet går. Bestilte man mat (som jeg ble forgiftet av) på hotellet, tok det minst 45 minutter før den kom selv om du bare bestilte ett stekt egg. Men jeg klager ikke. Folket er utrolig hyggelige, åpne og stolte. Du forstår hvilke vanskeligheter og tøffe forhold de lever under, – de mangler det som er en selvfølge for oss. De kjemper virkelig for at dagliglivet skal fungere.»

This image has an empty alt attribute; its file name is 20191028_130215-768x1024.jpg
Shekina og Pastor Eddy

Landet er utrolig korrupt på forskjellige nivåer og kineserne kjøper opp gruver, bygger hus, bedrifter og nå bygges en ny flyplass med lånte penger fra Kina. Arbeidsstokken er angivelig kinesiske kriminelle som har lært byggkonstruksjon i fengsel og soner som bygningsarbeider i Zambia. Tilsynelatende fungerer det veldig bra.

Det var fantastisk å møte vertsfamilien Eddy og Shekina Bushitse med de tre herlige barna Jedidah, Priest og Juanita. Hjemmet deres er alltid åpent med stor varme og raushet. I løpet av disse ukene var vi med Eddy og Shekina ​​på forskjellige aktiviteter og besøk.
Vi takker Gud for denne herlige familien!

Juanita, Jediadah and Priest, – 3 av Shekainah og Ps. Eddy Bushitses 4 barn

Besøk i Kacheta Primary- and Secondary School

Besøket på skolen var en utrolig positiv opplevelse. Vi, Shekina og Pastor Eddy, fikk varm afrikansk velkomst med sang, dans og tale fra lærere og elever. Vi bød på «fika», delte ut penner, notatbøker og jeans og ga 2 datamaskiner til rektoren. Vi hadde også trykt t-skjorter til Permaculture Club-gjengen med Home and Hope Zambia-logoen på. Populært!

Shekina gikk på et kurs i permakultur for et år siden og forpliktet seg til å undervise på to skoler i tre år. Kacheta er en av disse skolene hvor permakulturklubben (frivillig å være med) får både teoretisk og praktisk undervisning. Disse elevene dyrker på permakultur-måten rundt skolen.

En framføring der teksten handler om miljø samt dans og sang om enhet.

I intervju med noen av barna uttrykte de stolthet over å lære permakulturdyrking, – delvis for å få mat for dagen, men også for å spise sunt og økologisk og få en sterk kropp, som de sa det. Noen var også interessert i å utdanne seg til å bli bønder og «trainees» i permakultur.

Her er sangen de sang og danset:

Share your love with those in need
live in unity we are one in the hand of God
Love and care
Share your Love with everyone
what you have in those in need

Live in unity, we are one, in the hand of God Love and care.
People of Africa, black and white,
tall and short, we are one.
Same heart, one heart,
let’s get together in unity.

Share you love with everyone,
what you have with those in need,
live in unity, we are one, in the hand of God, Love and care
share your love with everyone,
what you have with those in need live in unity, we are one, in the hand of God, Love and care

Everyone is on his own, segregation everywhere, what a shame, disunity, among tribes, change your mind we are one

Share you love with everyone,
what you have with those in need, live in unity, we are one, in the hand of God,
Live 1g Love 2g and care.

Let’s go for unity, Love one another
Together in peace
Let’s go for unity, Love one another
Together in peace

Share you love with everyone, what you have with those in need, live in unity we are one, in the hand of God Love and care

Live in unity, we are one, in the hand of God, Love and care

Bananplante

Tillbake til Kambumbwe village

Vannpumpa! Vann gir virkelig LIV!

Vi har besøkt landsbyen Kambumbwe 5 ganger, – siste gang for 2 år siden, og det har skjedd mye under den tiden. Den ulendte sandveien har blitt en rett fin asfaltvei. Nye hus, bygninger og fabrikker har vokst fram langs veien. Infrastrukturen er utviklet.

Vannbrønnen vi borret for 2 år siden, er veldig positiv for landsbyens utvikling. Befolkningen har muligheter til å vaske seg, vaske kjøkkenredskaper og ta klesvask. De kan dyrke grønnsaker, spise sunn mat og holde seg sunne og friske. De blander også vann med sand og bygger hus av det.
Vi fikk inntrykk av at de barn, unge og voksne vi møtte, har det bedre. De så gladere og sunnere ut. Framfor alt var barna mer energiske og hadde tydeligere og friskere øyne. Det er fremdeles problemer med hiv, sykdom, fattigdom osv. men det er et skritt i riktig retning.

Home of Hope Zambia planlegger å ha et kurs i permakultur der senere.

Vi kan se forskjell på barna fra forrige gang vi var der. De ser mye sunnere ut!
This image has an empty alt attribute; its file name is 14-1024x768.jpg
Her er samme jente i 2016
Som vanlig samlet vi oss under treet!

Som tidligere samlet vi oss under det samme gamle store treet. Pastor Eddy forkynte, vi sang og Lena og Wenche hilste med velvalgte ord. Deretter «fika» og saft blandet med eget vann for alle samt utdeling av klær fra Norge og Sverige. Herlige øyeblikk!

Tomten L2

Varmen og vannmangelen gjorde at busker og trær tørket. En flokk geiter gresset det tørre gresset. Eieren, en bonde i nabolaget, hadde lånt tomten i påvente av gjerde rundt eget land. Porten og låsen var ok, men dessverre hadde huset forfalt en del. Det trengs malingsstrøk, reparasjonsarbeider, ny vindusrute og innerdør. En ung gutt bodde der, men han tok ikke ansvar for verken huset eller tomten. Nå håper vi å ha funnet en familie som vil bo der og ta ansvar for dette. Vi kan glede oss over at vannpumpen fortsatt fungerer, at huset er solid og smart bygget så det holder varmen ute.

Safari

Flodhest
Ape

asse og Micke dro på safari i Kafue nasjonalpark med Limbani, Shekinas bror, som sjåfør. De leide jeep og raste gjennom elver og den ville jungelen uten veier. Det var mildt sagt en humpete tur. Bakpå jeepen brente de elefant-møkk i en liten krukke. Ifølge overført kunnskap i generasjoner, skulle røyken drive bort tse-tse-fluer, som beit ordentlig. De så mange flodhester, elefanter, vannbukker, impala, krokodiller, bavianer, gribber med mere..

Fest med barna/ ungdommene våre

Bak fra venstre: Jackson, Chipego, Ruth, Kaluba, Tokozani, Goodson, Prudence,
Alice, Elisabeth, Melan og Mary
Foran fra venstre: Madaliso, Samson, Blessing (sister of Samson), Grace Tembo, Purity, Joyful, Naomi, Limpo, Felitus, Chipego’s bror, Jedidah, Juanita og Samsons søster.
Ikke tilstede på bildet: Mwelwa and Millicent Mungli, Grace og Brenda Machila, Priest.

Mange av barna vi har støttet i 10 år har blitt ungdommer. Det meste har vært veldig bra, og 11 av 15 ungdommer vil gå ta høyere utdanning. Jackson har kommet inn på medisinstudiet, Madalitso studere administrasjon / ledelse og Shekainah planlegger å gjøre det samme. To vil bli fysioterapeuter, to lærere og to piloter med mm. Hjemme hos vertsfamilien vår arrangerte vi fest med god mat. Alle delte frimodig noe de hadde gjort for å glede et medmenneske noe de fikk medalje, høye tilrop og applaus for! God stemning! Det ble sjokoladeplate fra Sverige til dessert. De som hadde startet høyere utdanning, mottok en datamaskin.
Vi ga økonomiske bidrag til barn/ ungdom i 1.-12. klasse samt stipend til 3 som ville begynne på høyskole. Det var virkelig en fin og hyggelig fest.


Tusen takk til alle givere som gjorde dette mulig.

Barn vi støtter som deltok: Madaliso, Tokozani, Purity, Samson, Naomi, Joyful, Mwelwa, Kaluba, Ruth, Chipego, Jackson,  Grace Machila, Grace Tembo og Goodson . (Joseph Hapeya besøkte oss før hjemreisen vår for å takke for datamaskinen.)

Mødre som deltok: Alice J. Mwale, Elisabeth M Mwale, Melan Mwansa, Millicent Mungili, Felitus Chilinda, Brenda Machila, Mary Musonda og Prudence Masaka.

Andre barn som deltok: Elisabeth’s datter (Søstra til Samson) og Prudence’ sønn (Broren til Chipego) samt venninne av Jedaidah og alle Ps. D’s barn.

Kirken

Søndag besøkte vi Pastor Eddy’s menighet på rundt 200 medlemmer. Gudstjenesten besto av mye sang og dans som seg hør og bør i Afrika. Pastor Eddy ga en grundig og livlig preken om betydningen av korset. SOHI bidro med gave, et håndlaget vakkert og stort kors som gikk til taket samt gryter/ krukker som gjorde seg bra i kirken (se bilde). Lederne var veldig fornøyd.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20191103_111537-768x1024.jpg

Møter

Vi hadde et givende møte med Mugove, permakultur-læreren vår og SCOPE’s leder og grunnlegger. Vi evaluerte permakulturprosjektet og fikk gode råd om videre arbeid med nettstedene våre samt hvordan vi kan søke om midler.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20191101_170517-1024x768.jpg
Mugove Walter Nyika, Shekina og Pastor Eddy

Lawrence Kazadi er en av lederne for
«Department of Community Development» i Lusaka-provinsen. Det ble et hyggelig og lære-rikt møte der vi fikk oversikt over hvordan systemet fungerer og gode råd om hvordan vi kan søke om tilskudd for våre barn/ unge til både grunnskole og høyskole.

Vi deltok på Home of Hope Zambia’s årsmøte. De har fått nye medlemmer som tar ansvar og begynner å se viktigheten av å følge regler og skrive referat og rapporter for å opprettholde sin NGO (ikke-statlig organisasjon), HOHZ.

Nchimunya Sibajene, Memory Matasi, Wenche S. Manneråk, Limbani Manda og Susan Kazalwe

Wenche og Lena spiste en hyggelig middag med Priscilla, en flott venninne vi har hatt i 10 år nå.

TAKK til alle

Hjertelig takk til alle som støtter våre barns utdanning og stipend. Shekina får også en slags kompensasjon så hun kan jobbe med permakulturkurs og langsiktig oppfølging av skolene. Hun besøker også landsbyen Kambumbwe og gir sosial, åndelig og økonomisk støtte til landsbyboerne inkludert skolebarn. Ditt bidrag gjør en forskjell!

Tusen takk til Roger for hjelp med datamaskinene og til Mona for mat og god pleie under arbeidet.
Til slutt, varm takk til venner i Zambia og reisegruppen for alt dere bidro med for å gjøre denne turen vellykket.

Stockholm, 28. januar 2020

Lena, Lasse, Micke  och Wenche

Legg att eit svar