Projekt

TOMT L2, BYGGNATION av hus

Den sista fasen i byggingen av vaktmästarebostaden kommer att bli klar i loppet av 2017 og Jimmy ska flytta in i juni/ juli 2017.

Arkitekt: Professor i arkitektur vid NTNU i Trondheim, Fredrik Lund, har erbjudit sig att rita husen gratis. Han har planerat bo i Zambia två månader för att förverkliga planerna 2017-2018.

Mugove Walter Nyika kan instruera i byggnation av hus gjort i naturmaterial. Vi planerar att starta med skola och samhällshus i 2018.

PLANER PÅ TOMTEN L14

Vi har skrivit avtal med Amon Silomba om att göra staket omkring 2 hectares av L14-tomten för att plantera frön och små planter i «nursery» hösten 2017. Vi behöver någon som kan vattna plantorna och plantera ut dem i december 2017. Vi sår frön till fruktträd, levande staket (living fence) och essential oils.

I augusti planerar vi ha ett möte med alla jordbruksgrannar med erbjudande om att alla som vill kan odla plantor som ger essentiella oljor som ska anvädas till tvål och kometisk produktion. Får vi igång ett samarbete med jordbruksgrannar har vi möjlighet med stöd av LUSH att bygga en fabrik som utvinner essentiella oljor från odlingarna. Lush är ett internationellt bolag som gör handgjorda tvålar och kosmetika från ekologisk vegetabilisk oljor. Hemsidor: https://www.lushnorge.no/ och https://www.se.lush.com Mugove Walter Nyika har redan kontakt med Lush och dom har försäljningssprosessen klar, så det är bara att börja odla. I och med att tomten har legat i träda i två år, har mycket av kemikalier och gifter rensats från jorden.

Utbildning av kvinnorna

Mugove Walter Nyika kommer att börja utbildning av 35 kvinnor på L2-tomten sista veckan i augusti 2017. Kvinnorna kommer framför allt från området runt tomten. Mugove och Amon Silomba ska träffa kvinnorna i juli 2017 och göra en baseline avseende kvinnorna och tomten. Dom ska arbeta en vecka i september och så frön i «nursery» och en vecka i December för att sätta ut plantorna. 2018 vill regntiden vattna plantorna och augusti 2018 börjar vi en ny «nursery» i likadan odlingsprocess.

Utbildning

Vi hoppas att bli antagna av Forum Syd så att Wenche S. Manneråk och Lena Möller Sundström samt medlemmar från föreningen Seed of Hope International, kan delta på utbildningskurs arrangerat av Forum Syd.

Verksamhet

Arrangemang

Vi ska fortsätta att arrangera fest för barnen vi stödjer, dela ut skolavgifter och kläder m.m. Genomföra olika aktiviteter, ha gemenskap och äta middag tillsammans.

Vi hoppas att många i föreningen och andra vänner får möjlighet att besöka Zambia i juni/ juli 2018.

Deltagande i programverksamhet

Barnen och deras mammor eller försörjare, alla som deltar i organisering och planering av festen samt ett gäng från Sverige och Norge.